За последните 10 години най-голям е делът на умишлените пожари на територията на Регионална дирекция по горите – Кюстендил, коментира пред "Фокус“ директорът на структурата Здравчо Тодоров. За този период на територията на областите Кюстендил и Перник са възникнали 185 умишлени пожара. На второ място – 106, са пожарите причинени от небрежно боравене с открит огън. По неизвестни причини са възникнали - 42 пожара, а по естествени природни причини – 7.

От анализа на броя на пожарите по месеци се вижда, че се очертават два пикови момента. Първият обхваща периода март - април. Той е най-голям,  а вторият е месец юли - август -септември.

Първия момент е свързан основно с почистване на пасищата чрез запалване на  миналогодишните сухи растителни остатъци, с цел осигуряване паша на домашния добитък и запалвания на растителни остатъци в градините и сервитутните ивици на линейни обекти. 

Вторият пиков момент е  свързан с жътвената кампания и почистване на стърнищата след нея. От таблицата е видна и една обезпокоителна статистика. Вследствие високи температури и засушаванията  през есента нивото  на пожарната опасност остава високо. Възникват пожари и през четвърто тримесечие.

"Най-много пожари сме имали през 2019 година. Следващите години имаме намаление на пожарите“, каза Здравчо Тодоров. По думите му по-голяма част от пожарите тръгват от земеделските земи и навлизат в горите.

През месеците януари и февруари се изготвя програма за борба и изпълнение на мероприятия за въздействие върху горските пожари. Изготвя се и оперативен план за работа, при подаване на сигнал за пожар.