Видинското село Кошава е домакин на Фестивал на рибата и рибената саламура. Фестивалът се организира за четвърти път и в него тази година ще вземат участие и представители на съседните населени места от Република Сърбия и Румъния, съобщи Детелина Динова, председател на читалище "Съзнание-1928"-Кошава.

В съботния и неделен ден – 16 и 17 септември, на брега на река Дунав, майстори на рибената саламура от трите държави ще приготвят "елексири“ за небцето – рибена чорба, влашка саламура, печена дунавска риба, качамак.

Специално жури ще оценява храната и ще определи най-вкусната саламура, уточни Динова. Кулинарна изложба ще покаже на всички участници и гости автентични  български и сръбски ястия.

Двудневният фестивал е част от трансграничен проект "Вкусът на традицията - нематериалното културното наследство на Видин и Бор за устойчиво развитие“. Той се  финансира по Програмата Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Сърбия 2014-2020. Партньори по проекта са Видински Фонд "Читалища", читалище "Съзнание 1928“ -с.Кошава  и Център за нематериално културно наследство "Корени“ от Зайчар, Сърбия. Проектът е на обща стойност близо 180 000 евро и е с продължителност от една година, допълни Детелина Динова .

Основната цел на проекта е да се повиши туристическата привлекателност на трансграничния регион Видин-Бор и да създадат устойчиви туристически продукти, основани на местните ресурси в областта на автентичната кухня. По проекта е разработен атрактивен туристически продукт - кулинарен трансграничен маршрут и ще бъдат проведени две атрактивни туристически събития: Фестивал на рибната саламура на брега на река Дунав в село Кошава и кулинарно състезание в  град Зайчар, Сърбия.