Активни проверки в магазините за хранителни стоки, борсите и други обекти, в които се продава риба, се извършват в областта няколко дни преди Никулден, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново. Контролът се осъществява от служители на Агенцията по безопасност на храните, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, Агенцията по рибарство и аквакултури и полицията.

Институциите следят за законния произход на рибата, предлагана в търговската мрежа, като той се проверява чрез документите за спазването на сроковете за съхранение, правилното етикетиране, проследяване на доставната верига и т.н.

Следи се и за използването от персонала на лични предпазни средства – маски и ръкавици, както и наличието на дезинфектанти на местата на продажба. Специално внимание се обръща и върху търговията на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.

За да познаете прясната риба, трябва да следите дали на повърхността ѝ има много тънък слой слуз. Ако тази слуз е обилна и слоят е плътен, това означава, че рибата е престояла твърде много време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени до тялото ѝ, да нямат разкъсвания. Очите на прясната риба са прозрачни и изпъкнали, а хрилете ѝ са с наситен цвят.

Сигнали за нередности можете да подавате на тел. 112.

Луиза ТРАНЧЕВА