До средата на месец септември Природонаучният музей в Пловдив открива нова атракция - арктически аквариум с редки животни от Северния полюс. Това съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" директорът на музея Огнян Тодоров. "Аквариумът е изцяло  готов. В края на следващата седмица ще дойде уредът, който пречиства водата, и смятам, че до около две-три седмици ще сме готови", каза Тодоров.

Все още се водят преговори за животните. Първите ще бъдат дарени от голяма търговска верига в България.

"Това ще са раци и омари от Финландия, горе-долу точно Северния полюс. Така че първоначално ще пуснем аквариума с тях. Имаме уговорка и с проф. Пимпирев за следващата експедиция да отстраним грешките, които са допуснати миналата година, за да може да има и други животни, като пренасянето им вече да е успешно", добави Огнян Тодоров.

Той обясни, че при първата експедиция, когато корабът е минал през Екватора, температурата се е вдигнала, независимо от това, че е било осигурено доста скъпо оборудване. Нещо се е случило и полярните животни са измрели. 

"Ще се опитваме следваща година да изпратим с експедицията акварист от екипа на музея, за да се избегнат грешки. Планът засега е аквариума да се отвори към средата на месец септември", каза още Тодоров.

Водят се преговори с Норвегия за камчатски раци и други.

"Това са най-големите ракообразни изобщо в света, огромни раци, които биха предизвикали много голям интерес. Те обитават северните морета, така че ще са едни много интересни обитатели. Ще ича и различни змиорки, които пак са от Северния полюс. Има различни варианти. Но така или иначе, залата е готова, оборудването - също, всичко е технически подготвено, температурата е минус два градуса вътре", добави Тодоров.

Той обясни още, че електроенергията очаквано ще се повиши доста, защото тази температура се постига доста трудно и със скъпо оборудване. Но от музея имат намерение да поставят фотоволтаици, имат осигурено финансиране и по този начин ще се превърнат в първия зелен музей в България.