Дирекция "Инспекция по труда“ Смолян ще засили контрола по строителните обекти в областта. Това съобщи за "Фокус“ инж. Емилия Даракчиева – директор на инспекцията. "Строителството е сред акцентите в дейността на Главна инспекция по труда. Секторът е рисков по отношение осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд, както и заради използването на различни форми на недеклариран труд. По този повод напомняме, че цялата отговорност за създаване на правила за безопасност и здраве при работа е на работодателя. Той трябва да упражнява и ефективен контрол дали установените правила се спазват от работещите. Те от своя страна трябва да използват специално работно облекло и лични предпазни средства. Работодателят има право да отстрани от работа работниците, които нарушават изискванията за безопасност. Работниците също могат да откажат изпълнението на работа, когато възникне сериозна и непосредствена опасност за живота и здравето им“, обясни инж. Даракчиева.

Тя поясни, че от гледна точка на възникването на трудовите правоотношения работниците трябва да знаят, че писменият трудов договор защитава в най-пълна степен трудовите им права. Той се предоставя предварително от работодателя, подписан от двете страни, заедно с копие от уведомлението му за регистрация в Националната агенция за приходите и длъжностна характеристика.

Инж. Даракчиева подчерта, че работата без трудов договор не е маловажно нарушение. "Вредните последици за лицата, работили нерегламентирано, както и за непълнолетните, наети без разрешение от Инспекцията по труда, не могат да се отстранят със задна дата. Санкцията за това нарушение е минимум 1500 лв. Работодателят губи и право да участва в обществени поръчки за срок от три години от датата на влизане в сила на наказателното постановление“, каза още директорът на Инспекцията по труда в Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА