На дълбочина около 60 километра (км) в четвъртък в 16:01 местно време е инициирано земетресение в Северния Тихи океан, край североизточен Хокайдо. Епицентърът на земетресението е локализиран на 55-57 км източно от град Куширо (през януари 2024 жителите на селището са малко над 157 хиляди), основан в края на 19 век като пристанище за търгуване със САЩ и Обединеното кралство. Това съобщава за "Фокус“ Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

В допълнение към навременната информация, оповестена в сайта на агенция "Фокус", тук могат да се намерят някои детайли.

Земетресението е с магнитуд 5.5-5.7 според оценки в Европейския център (около 950 сеизмични станции), сеизмологичния център при Геоложки проучвания-САЩ (133 станции) и Японската метеорологична агенция. Най-силни сътресения с интензивност до шеста степен по 12-степенната скáла са причинени в селището Акеши (25-27 км север-северозападно от епицентъра; над 8 хил. ж./ 2024 г.) и някои близки села, в град Куширо и частично в град Немуро (около 70 км в север-североизточна посока от епицентъра; основан през 1900 година; в 2016 г с население над 27 хил.ж.). В Сапоро, на 300 км западно от епицентъра, земетресението е усетено слабо.

Трусът е усетен и по територията на най-големия остров Хоншу – в провинции Аомори, Ивате и Мияги с максимална интензивност от IV степен (хора в движение не усещат). Във Фукушима усещането е от III и II степен, рядко свидетелстват за усещане от Ниигата (II степен). Усетен е и в Южно-Курилск, близо 150 км в север-североизточна посока.

По-горе споменахме, че дълбочината на която е иницииран трусът е около 60 км. В и близо до североизточните територии на Хокайдо дълбочините на сеизмичните източници са в интервала 40-120 км. Това се обуславя от затъване на тихоокеанската плоча в мантията под японските острови при придвижване към запад-северозапад със скорост около 9 см/год.

На 12 септември т.г. земетресение с магнитуд 4.2 е регистрирано с дълбочина 40 км близо до коментираното земетресение. Относително по-голямата дълбочина, на която е локализирано земетресението с магнитуд 5.5-5.7 от четвъртък, е причина картината от сътресения в Хокайдо да е пъстра (илюстрация на Японска метеорологична агенция).