Хората, които си лягат късно и се събуждат към обяд – т.нар. "сови“, имат по-висок индекс на телесна маса (ИТМ), по-широки талии и повече скрити телесни мазнини от тези, които си лягат рано. Освен това при тях има близо 50% по-висок риск от развитие на диабет тип 2. Това се доказва от резултатите от проучване, представено на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) в Мадрид, пише MedicalXpress.

Д-р Йерун ван дер Велде от медицинския център на университета в Лайден обяснява, че хората, които си лягат и се събуждат късно, са предразположени да водят по-малко здравословен начин на живот. Те са по-склонни да пушат и да се хранят лошо, което може да увеличи риска от затлъстяване и диабет.

Изследователите обаче смятат, че това не е единствената причина. Според тях циркадният ритъм - или биологичният часовник - при "совите“ често не съвпада със социалните норми на работния ден, което може да доведе до проблеми с метаболизма.

В проучването са участвали над 5000 души. Те са били разделени на три групи: ранни хронотипове (тези, които си лягат и се събуждат рано), късни хронотипове (тези, които си лягат и се събуждат късно) и междинни хронотипове (всички останали). На участниците са измерени ИТМ, талията и телесните мазнини, включително висцералната мазнина, която обгражда вътрешните органи и е опасна за здравето.

Според проучването късните хронотипове имат 46% по-висок риск от диабет тип 2, дори след контролиране на фактори като диета, физическа активност и качество на съня. Те също така имат по-високи нива на мазнини около талията, черния дроб и около органите.

Д-р Ван дер Велде отбелязва, че е важно да се проучи как промяната на ежедневието и диетата може да подобри здравето на "совите“. Един възможен вариант е да се ограничи времето, в което се приема храна, като например да не се яде след 18:00 часа. Това може да има положителен ефект върху метаболизма.