Боевете в Украйна разкриха зависимостта на Европа от САЩ в областта на оръжията, коментира пред N-TV германският историк от Хумболтовия университет в Берлин Хартмут Келбле. Без военната подкрепа на Вашингтон и само с европейска помощ Киев не би могъл да удържи "руската военна машина“. В тази връзка на Запад започнаха да говорят за упадъка на Европа.

Аргументите на онези, които смятат, че това наистина предстои, се свеждат до твърдението, че след финансовата криза от 2008 г. ЕС започна да изостава значително от САЩ в икономическото си развитие. А в периода от 2009 до 2012 г. икономическият растеж в страните членки на съюза наистина често е по-нисък. Освен това се оказа, че европейските компании са абсолютно неспособни да се конкурират с американските в областта на ИТ. Само китайски предприятия могат да се конкурират с тях. Но нека не забравяме силните страни на европейската икономика, по-специално нейната автомобилна индустрия, производство на самолети и безброй различни технологии, които са по-малко видими за потребителите. Така че не трябва да се говори за безнадеждна икономическа изостаналост, убеден е Келбъл.

Също така привържениците на теорията за упадъка на Европа говорят за нейните демографски проблеми. През 1950 г. всеки шести човек в света е бил европеец, а през 2020 г. - едва всеки 16-ти. Но според прогнозите на ООН до 2050 г. ситуацията не би трябвало да се промени много. С население от приблизително половин милиард, Европейският съюз ще остане на трето място, след само Индия и Китай. Авторът обаче признава, че към демографските прогнози трябва да се подхожда предпазливо.

Безспорно е, че в областта на отбраната Европа наистина изостава много от САЩ. И това се дължи главно на факта, че никой в ​​ЕС не вярваше във възможността за започване на класически военни действия с традиционни оръжия. Освен това ситуацията се влошава от фрагментацията в самия съюз, разделен на 30 национални армии, всяка от които ревностно настоява за правото си на самостоятелно закупуване и производство на оръжия, както и планиране на отбраната. Освен това големите страни са по-упорити от малките по тези въпроси.

Европа безспорно не може да се конкурира наравно със САЩ и Китай, признава историкът. Но разговорите за нейния упадък "водят до задънена улица“. Вместо това е по-добре да помислим каква глобална политика би могъл да избере ЕС за себе си, без да претендира за статут на суперсила.