Състоянието на мозъка е ключово за скоростта, с която стареем. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Учените откриват зависимост между вътрешните възпаления, риска от Алцхаймер, Паркинсон, деменция и подобни заболявания и преждевременното остаряване и настъпване на смърт.

Един от другите фактори за стареенето ни е специфичен кръвен протеин. Когато неговото качество се влоши и намалее, ние рязко започваме да стареем, обясни доц. Тодорова.

Друг такъв фактор според учените е концентрацията на аминокиселината таурин в кръвта. Тауринът е основна съставка в енергийните напитки, както и на бебешката пудра. "Това е един бустер, който ни дава сили да тренираме повече, но ето, че се оказва, че той има съвсем друга роля и функция", коментира доц. Тодорова.

Съществен фактор за стареенето на човешкия организъм е режимът на хранене и гладуването. Експерименти показват, че в рамките на две години хората, които намаляват дневния си калориен прием с между 15 до 50 калории, рязко забавят процесите на стареене.

Метаболизмът също е ключов фактор на стареенето и неслучайно изследователите препоръчват елементът на гладуване да се засили след 50-те години, когато човешкият метаболизъм започва да се забавя.