Д-р Рубльова твърди, че при постоянна употреба на минерална вода възниква риск от пренасищане на организма с активни вещества и микроелементи.

Нормално е в горещините да пием повече течности, но много хора предпочитат да утоляват жаждата си с минерална вода. Тя е по-вкусна и затова я предпочитаме пред обикновената вода от чешмата. 

"Минералната вода в големи количества може да доведе до нарушение на бъбречната функция“, подчертава медикът. 

Тя съдържа натрий и повишава кръвното налягане. А постоянно повишеното кръвно налягане или честите покачвания се отразяват негативно на състоянието на бъбреците, обяснява специалистът. Освен това бъбреците, особено ако са с отслабнала функция, могат да пострадат от прекалената значителна концентрация на минерали в такава вода.

Тяхното разтваряне в организма повишава натоварването на органите от отделителната система, включително бъбреците. Хората с бъбречна недостатъчност не следва да пият минерална вода без предварителна консултация с лекуващия ги лекар, предаде zdrave.to.

Внимавайте с приема на минерална вода, ако сте с хипертония. Пийте обикновена вода – често и по малко, избягвайте приема на голям обем течности. П

рез горещините не по-малко от 2 литра на ден, за децата – литър и половина, уточнява д-р Рубльова. И добавя, че в горещините не бива да утолявате жаждата си със сладки напитки, особено газирани. Те създават излишък от въглехидрати в организма, което води до отделяне на повече инсулин и развитие на затлъстяване.