Силовите тренировки могат да повлият положително за активирането на процеса по изчистването на клетките и забавянето на стареенето, показва ново проучване. Процесът по изчистването на клетките е изключително важен за поддържането на здравословното функциониране на органите и тъканите, както и е важна част от антиейдж терапията. 

Клетките, които съставляват нашите мускули, постоянно биват износвани, особено когато тренираме. За да поддържа тялото в добра кондиция, нашият организъм има "рециклираща система", която помага да се премахнат всички нарушени клетъчни компоненти. 

Този процес се нарича автофагия. 

Важен компонент за това е протеинът BAG3. Той помага на организма да разпознае износените компоненти и да активира правилно процеса по автофагията. Проучването показва, че именно силовите тренировки активират този протеин. 

Професор Йорг Хохфелд от Университета в Бон казва, че Световната здравна организация препоръчва силовите тренировки за хората на 65-годишна възраст за "здравословни остаряване". 

"Нашето проучване показва до някава степен защо силовите тренировки са толкова важни. Само чрез тях протеинът BAG3 работи за идентифицирането на клетъчния отпадък и премахването му чрез автофагия", казва професорът пред Newsweek. 

"За да се активира протеинът, тялото трябва да е подложено на поне 20-30 мускулни контракции по време на тренировъчна сесия", казва Хохфелд. 

"Важно е да стигнем до максимален интензитет на контракциите, за да причиним възможно най-много микро щети на мускула", казва още той. 

BAG3 се активира възможно най-добре, когато се тренират най-големите мускулни групи като краката, гърдите и гърба чрез вдигане на тежести, клекове и набирания, смятат специалисти. 

Прфесор Хохфлед казва още, че съществуват различни форми на автофагия. Той споделя, че тя може да бъде постигната чрез контролирания глад като фастинга например или калорийния дефицит. Тъй като чрез лимитираното количество на хранителни вещества, се постига деградирането на излишния клетъчен материал. 

"Стареещите клетки произвеждат по-голямо количество от протеина BAG3, за да предотвратят натрупването на увредени и агрегирани протеини през тяхното разлагане. По този начин се постига и т.нар. "здравословно стареене", казва още експертът.