Всички знаем, че бананите са полезни за човешкото здраве. Но този плод се оказва, че има и още едно, неизследвано досега свойство – може да има положителен ефект върху нивата на холестерола в кръвта.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) съобщава, че един средно голям банан съдържа повече от 3 грама фибри, 5,9 милиграма калций, 422 милиграма калий и големи количества витамин С, фолат и витамин А – всичко това само в 105 калории. Това означава, че можете да се борите с LDL холестерола, без да жертвате вкусната закуска или допълнителна съставка.

В проучване от 2023 г., публикувано в Middle East Research Journal of Biological Sciences, 40 шофьори на рикши са били помолени да ядат банан сутрин, по средата на деня и през нощта. Само след две седмици нивата на холестерола им спаднали значително.

"В началото на експеримента средното ниво на общия холестерол сред шофьорите е било 178,57 mg/dL. В края на проучването средното ниво на общия холестерол сред шофьорите спаднало до 124,35 mg/dL", допълва изданието, цитирани от zdrave.to.

Освен че намаляват холестерола, бананите могат да подобрят здравето на човека и по други начини.

Така например, ще отслабнете по-лесно, ако ядете банани, вместо сладкиши. В проучване от 2023 г. при затлъстели мъже, които хапвали банани всеки ден, се наблюдавало намаляване както на ИТМ, така и на телесното тегло.

"Това не означава, че само бананите могат да са от полза при висок холестерол, наднормено тегло и хипертония, или че те винаги са най-здравословният избор на храна", казват учените.

Според Healthline, един банан съдържа около 15 грама захар. Ето защо, ако имате диабет тип 1 или тип 2, може да искате да опитате различни храни, които да ви помогнат да контролирате нивата на общия и LDL холестерол.