Патладжанът е важна хранителна култура, отглеждана заради големите си висящи тъмносини и пурпурни до бели плодове. Той е отглеждан в южна и източна Азия от предисторически времена, но пристига на Запад едва около 1500 г. Многото му арабски и Североафрикански имена както и липсата на древногръцко или латинско име показват, че е пренесен в Средиземноморието от арабите в Ранното средновековие. Научното наименование "мелонгена“ произлиза от арабското име от 16. век за един вид патладжан. Поради принадлежността си към семейство Картофови, навремето са го смятали за отровен.

По това време на годината, патладжаните са достъпни на пазара и цената им е е приемлива.

Много са рецептите за приготвяне – най–простото е да го нарежете на дебели филийки и да го метнете във фурната с малко мазнина, сол и черен пипер.

Запечен, лесно се гарнира и със смес за мусака- кайма, лук, морков и домат. Отива му и копър, когато го режем в салата.

Ето ви една много бърза и изключително успешна рецепта:

Необходими продукти:

– два патладжана

– един морков

–сирене Рикота

– малко копър

–3-4 обезкостени маслини

– един домат

– шепа-две пресен спанак

Приготвяте като плънка

Начин на приготвяне:

Измивате добре патладжаните, не ги белите. Разрязвате ги на две равни части по дължина и правите прорези във вътрешността. Слагате във фурната с малко мазнина /за предпочитане зехтин/.

Печете до златисто и после изсипвате плънката. Печете около 20 минути, може да добавите и малко настърган кашкавал или моцарела, но след като изключите фурната.

Всичко това ще ви отнеме под 30 мин., а предястието се явява дори като основно ястие за хората, които пазят линия.