Изкуственият интелект навлезе и във верига за бързо хранене. За това разказа доц. д-р Мариана Тодорова, учен-футуролог от БАН, в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус".

"Макдоналдс" използва гласов асистент на базата изкуствен асистент, за да обработва поръчки. Тя обясни, че това е пилотен проект, който не е разпространен навсякъде. Най-вече е насочен към "Макдоналдс драйв".

"Целта е да оптимизират услугата и да съкратят служители. Биха предпочели да ползват служителите, където те се виждат и където целенасочено клиентът е заявил, че иска човешки контакт. Много далновидно са преценили, че за този тип клиенти е по-важно бързината, да не напускат колата и не е толкова ценен човешкият контакт. Свързали са изкуствен интелект към тези гишета за поръчки, който е достатъчно добър, за да може да направи транслитерация на гласа като поръчка в реално време", добави футурологът.

По думите й тук възниква проблемът, защото навсякъде по света има диалекти, жаргони и сливане на думи, на които изкуственият интелект все още не е обучен. Един от директорите, които отговарят за тази програма, казва, че една на всеки пет поръчки изисква човешка намеса, защото изкуственият интелект не може да се справи с тези културни различия и гласови особености.

"Изкуственият интелект се самообучава. Тоест като се вкарат тези данни като грешка или някаква специфика на изразното средство, той ще получи това като данни и тези грешки ще намалеят на една на десет и ще бъдат отстранени. Всъщност виждаме как изкуственият интелект тихомълком навлиза във всевъзможни области и ниши. В сивата зона на липсата на запазване на работни места и много скоро ще се събудим и ще осъзнаем за това масово навлизане и за колко много нови неща трябва да мислим", обърна внимание доц. Тодорова.