Запазва се тенденцията на силен интерес на имотния пазар към еднофамилните къщи с двор сред природата и по възможност извън големия град, това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ строителният предприемач Кирил Денин.

По думите му, за да се построи една еднофамилна къща има няколко процедури, които трябва да се извървят преди започването на строежа на закупения терен. Процедурите включват създаването на идеен, технически и работен проект със всички свързани с тях спецификации на сградата, имота, изваждане на скици за проектиране, виза за проектиране, с изходните данни от ВИК и електроразпределителни дружества и други. Проектът, задължително бива одобряван от общината и след полученото строително разрешение стартира и  самото строителство. Цялата процедура е доста сложна и изисква време.

"Цената на един такъв проект варира в рамките около 25-35 евро на квадрат. Най-сложното е да извадиш самото строително разрешение,“ обясни той.

Ако иска човек сам да си изгради къщата, трябва разгърнатата застроена площ (РЗП) да е под 100 кв. м според изискванията на закона, а над тази площ строежът вече задължително се извършва от строителна фирма със строителен надзор.

"За да се построи една къща от Кота 0 до Акт 16 си има доста процедури, като за къща с площ над 100 квадрата се изисква строителен надзор, за да може до някаква степен да се контролира строителството. А дори и сам клиентът да строи къщата си, пак му трябва технически надзор от общината.“ 

Строителният предприемач обясни още, че грубият строеж на една двуетажна еднофамилна къща от 100 кв. м може да бъде готов в рамките на 3-4 месеца, ако не възникнат някакви усложнения. Цената на цялостното завършване на строителните работи до Акт 16 на шпакловка, замазка и труд възлиза около 700 евро на кв. м.  

"Ако човек сам реши да строи, трябва да има много свободно време, за да контролира процеса и да е добър организатор – работниците изискват някой да ги организира, да доставя конкретните материали, за което си трябва и определен опит,“ смята Кирил Денин.

В последните години да намериш добри строители и добри работници е много трудно, сподели още той и добави, че за да запазиш добрите работници е необходимо да ги стимулираш по подходящ начин. Тук идва и проблемът за човек, който сам организира строителството на къщата – да намери правилните хора и да не попадне на измамници, които да го изнудват за още средства, от което по-евтиното накрая да излезе по-скъпо.