Черноморския улов е стабилен. За него е характерна цикличността – има периоди и години, в които морето е по-дашно от други, така че трябва да погледнем голямата картинка. Това каза Симона Вълкова от "Черноморски Улов“ в Деня на риболова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус".

"Наблюдаваме едно завръщане на есетрите в нашето море, които са един от основните признаци за това, че състоянието на водите е с много високо качество,“ каза тя и напомни, че есетрите са застрашен вид и забранени за улов и трябва да се връщат в морето, като преди това се документира размера й, къде е уловена, за да има проследяемост.

По думите й за опазването на Черноморието отговорност трябва да имат не само институциите и рибарите, но и потребителите, които купуват и консумират рибата, защото "всеки един от нас трябва да знае откъде идва храната му. В последните години се изгражда една рибарска общност, която изразява много любов, отговорност и уважение към морето, и това са и основните принципи за работата им.“

Ниската соленост на Черно море предполага и по-крехко месо на рибата, но по-ценното според нея е, че пътят от улова до трапезата е много кратък и разчитаме на сезонна и  храна от нашето море. "Черно море е богато на много вкусни и полезни видове риби, основните от тях са: чернокоп, барбун, сафрид, цацата дори, както и паламудът, който си е едно от любимите неща на българина за хапване. Всяка една риба приготвена по правилния начин, който да съхрани и вкуса й, и качествата й, може да бъде деликатес,“ обясни тя и добави, че в момента е сезонът на сафрида и цацата, а в началото на есента започва и сезонът и на барбуна, чернокопа и на паламуда.

Отглеждането на миди в увеличаващите се ферми по Черноморето е добър фактор за чистотата на водата според Симона Вълкова: "Самите миди също пречистват водата, така че колкото повече, толкова по-добре.“ И тъй като състояние на водата е сравнително чисто, можем да кажем, че и продуктът е такъв, както и че мидата е с много добри вкусови качества.