Опитаха се да ни внушат, че бежанците ще могат да решат проблема с работната ръка в България. Това абсолютно не е така. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

"Ние, като бранш, бяхме готови да наемем украински граждани, да ги настаним. Оказа се обаче, че за да може един украински гражданин да работи в България той трябва да подаде статут за постоянно пребиваващ, т.е. трябва да иска да остане тук. От всички влезли в България – 20 или 30 хиляди украинци, само 80 са подали за такъв статут. Всички други искат за Западна Европа“, обясни той.

"Разбираме ситуацията на бежанците и тези 40 лв., които им се дават, но в същия момент се казва, че за бизнеса и служителите няма никакви пари и няма помощ, хората изнемогват“, каза още Алибегов.

По думите му държавата не предприема никакви мерки за алтернативен туризъм, както са направили гърците съвместно с Америка.

"Бизнесът е оставен да се оправя сам. Провали ли се летният сезон, това ще доведе до фалити, сътресения в държавата и липса на пари в бюджета, тъй като знаете, ч на 13.5 % е БВП, който произвежда туризмът. В никакъв случай няма да можем да го стигнем тази година“, коментира Алибегов.

Според него малкият и среден бизнес не е в дневния ред на властта.

По думите му зеленият сертификат отдавна е отпаднал в съзнанието на хората.

"Последните две години бяха много трудни за хотелиерския и ресторантьорския бранш. Аз мисля, че зеленият сертификат отпадна в главите на хората отпадна доста отдавна. Отпадна в момента, в който държавата започна да се колебае къде да го прилага и къде – не. Ние не можахме да приложим този зелен сертификат, както го приложи Европа, на нито един етап. Видяхте и дискусиите в парламента и в Министерски съвет това не се случи. Последствията от COVID остават. В последната една година от служебния кабинет и момента, в който е избрано това правителство, бизнесът не е получил абсолютно никаква проблема – нито хотелиерския, нито ресторантьорския бранш. Подкрепата, която се получава за тока, е за всички бизнеси, но тя е крайно недостатъчна, защото цените са огромни. Ще ви дам пример със заведени от 200 кв. м. За януари сметката му беше 15 000 лв., а компенсацията му 3 000 лв. 12 000 лв. е реалната сметка, която заведението трябва да плати. Допреди това поскъпване на тока сметката на въпросния обект е между 5 и 6 хиляди лв. Въпреки компенсациите, бизнесът трябва да плаща двойни сметки“, обясни Алибегов.

"Има много заведения и хотели, които са фалирали. Покрай тях фалираха и много доставчици, тъй като не можаха да си съберат парите. Това е верижна реакция. Масово хората бягат от този бранш, избягват да работят в него, тъй като се оказа крайно несигурен св последните 2 години. Ние имаме проблем с кадрите“, коментира Ричард Алибегов.

Габриела ГАНЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"