През 2022 година ще се наблюдават същите тенденции, които бяха и през настоящата: умерен ръст в цените на жилищните имоти, тресенето ще се насочва все към по-качествените имоти. Това каза в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ доц. д-р Драгомир Стефанов – преподавател в Университета за национално и световно стопанство.

По думите му през следващата година се очаква ръст в цените на недвижимите имоти между 8 и 10%.

"Пазарът на недвижими имоти има изключително много сегменти. Дори да говорим само за жилищния сегмент, и там има най-различни – имаме старо строителство, ново строителство. Но търсенето, поне според мен, ще бъде силно и през 2022 година“, каза още той.

Доц. Стефанов подчерта, че важното е да следим лихвените проценти, тъй като голяма част от сделките за жилищните недвижими имоти се случват чрез посредничеството на търговските банки и ипотечното кредитиране.

"Ако видим засилване на лихвените проценти, които в момента са бих казал на рекордно дъно за последните 20 години у нас, ако видим някакво обръщане на тенденциите там, тоест, покачване на лихвените нива, може да се очаква в средносрочен план да има евентуално охлаждане малко на пазара - намалено търсене и съответно лек спад в цените. Но пак казвам, рано е да се каже, за момента не се забелязват такива индикации“, обясни той.

Според доц. Драгомир Стефанов строителният бранш в момента работи на почти 100% от капацитета си. По думите му голяма част от търсенето на жилища имоти е спекулативно.

"Спекулативно имам предвид, че това са хора, които не търсят жилища, за да живеят в тях, а по-скоро търсят алтернатива за влагане на парични средства и запазване ценността на натрупания от тях капитал. Все пак не трябва да забравяме, че в търговските банки има над 65-66 млрд. лева спестявания на българските граждани и фирми, а алтернативни инвестиционни възможности няма чак толкова много на нашия пазар, или поне за широката публика другите алтернативни възможности, като инвестиции в злато, в ценни книжа не са толкова привлекателни. Всъщност, инвестицията в жилищни името изглежда сравнително елементарна и повечето граждани се насочват в точно тази посока. Затова допринася и нулевите лихвени проценти по депозитите в банките“, коментира още той.

Габриела ГАНЕВА