Тази седмица САЩ, Франция, Великобритания, Гърция, Португалия и Италия регистрираха рекордно увеличение на броя на случаите на коронавирус, което се свързва както с нова вълна на пандемията като цяло и с празниците, така и с разпространението на по-заразния, но по-малко опасен щам "Омикрон". Редица традиционни коледни базари и събития трябваше да бъдат отменени, а миналият опит показва, че след развитите страни на Запада, скокът на заболеваемостта се разпространява и в други страни. Поради това вероятността от нова вълна от коронавирус, включително в Русия, е голяма, пише руският вестник "Независимая газета".

Броят на новите случаи за денонощие в САЩ вече е над 440 хиляди души, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Във Франция във вторник броят на заразените надхвърли 179 хиляди, а министърът на здравеопазването Олвие Веран каза, че тази цифра, рекордна за цяла Европа, може да нарасне до 250 хиляди случая на ден. Рекордни темпове са регистрирани в редица други европейски страни. В Англия и Северна Ирландия вече не е възможно предварително записване на час за PCR тест, пише Guardian.

Новогодишните празненства са отменени в редица градове, включително Лондон, Ню Йорк и Париж, отбелязва ВВС. Не може обаче да се каже, че на Запад се надига паника заради новата вълна. Например властите на Франция и Англия не въвеждат строги ограничителни мерки. В Италия публичните събития бяха отменени, но частните срещи и партита все още не са засегнати.

Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ , подчерта, че 440-те хиляди инфекции не трябва да се приемат твърде чувствително, дори само защото хората вероятно не са потърсили незабавно помощ по време на коледните празници. В същото време не се въвеждат забрани за пътуване. CDC само посъветваха американците да не посещават редица страни като Швеция, Молдова и Малта. Интересен контраст с начина, по който САЩ и европейските страни действаха по отношение на Южна Африка, с която полетите бяха незабавно прекъснати, след като Кейптаун съобщи на света за новия щам. Сега Западът очевидно се е примирил с новата вълна от коронавирус, като се има предвид доказателствата, че "Омикрон“ е по-малко опасен от другите щамове на коронавируса - обикновено преминава с по-леки симптоми и не изисква хоспитализация с 50-70% по-често в сравнение с щама "Делта“.

Въпреки че новата вълна премина през Запада с повече или по-малко успешни ваксинации, няма съмнение, че ваксинациите са смекчили последиците от пандемията. Освен това има все повече призиви за бустерна ваксинация за тези, които вече са получили предишните дози. Британският премиер Борис Джонсън отбеляза, че 90% от пациентите в болниците, диагностицирани с Covid-19, не са имали допълнителна ваксинация и призова тя да бъде направена, за да се предпазят от новия щам.

Събитията от последните дни рисуват напълно нещастна картина за близкото бъдеще на Русия. Динамиката до болка наподобява ситуацията през първата половина на 2020 г., когато отначало Covid-19 удари по-богатите страни, където гражданите могат да си позволят полети по-често от руснаците, а след това се нахвърли върху Русия.

Прави впечатление, че първите жертви на новия щам са работници в областта на въздушния транспорт. Идването на "Омикрон“ в Русия е неизбежно и заплашва с по-сериозни последици, отколкото на Запад, поради факта, че нивото на ваксинация в страната е по-ниско, отколкото в САЩ и Европа.

Според портала OurWorldInData процентът на руснаците, които са били ваксинирани поне веднъж, е 50% - 8% по-малко от средното за света и с около 25% по-малко, отколкото в западните страни. Например в САЩ процентът на ваксинираните е 73%, в Австрия и във Великобритания - 76%, в Италия - 80%, в Португалия - 90%.

Превод и редакция: Юлиян Марков