Държавният глава на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин може да проведат нов разговор в близко бъдеще. Това съобщи на пресконференция в Стокхолм след среща с руския външен министър Сергей Лавров държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, предава TACC.

"Външният министър Лавров и аз проведохме откровен обмен на мнения относно различните си гледни точки. Разбрахме се да предадем това на нашите президенти, които може да имат шанс да разговарят директно в близко бъдеще“, каза ръководителят на американската дипломация.

Блинкен заяви, че сега Путин и Байдън трябва да бъдат уведомени за резултатите от срещата в Стокхолм. "Вярвам, че външният министър ще докладва това на президента Путин и аз ще направя същото с президента Байдън“, каза държавният секретар на САЩ.

"И както казах, мисля, че е вероятно президентите да говорят директно [помежду си] в близко бъдеще“, добави Блинкен. Той не посочи датата на вероятния нов контакт между Путин и Байдън. Лавров и Блинкен са в Стокхолм, за да присъстват на заседанието на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Междувременно прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по-късно същия ден обяви на редовен брифинг за пресата, че Байдън "продължава да вярва в ползите от дипломацията на високо ниво, на ниво лидери“. Псаки обаче добави, че в момента тя няма информация относно възможността за "обаждане или [друго] взаимодействие“ между Путин и Байдън.

Превод и редакция: Тереза Герова