Четирима привърженици на Атлетико Мадрид, които са отговорни за координираната вербална атака срещу Винисиус Жуниор в градското дерби с Реал, са арестувани, пише авторитетното издание The Athletic. Преди градското дерби на 29 септември в социалните мрежи ултрасите на "дюшекчиите“ се насърчаваха да носят маски на стадиона, за да не бъдат идентифицирани от властите чрез камерите на стадиона.

Полицията разкри, че разследванието е било след 3 сигнала от лигата и вече са задържани четирима души. Ла Лига, испанската футболна федерация и Атлетико обещаха повишена бдителност и защита от униформените.

Въпреки че на феновете не може да се забрани да носят маски, се подчертава, че всякакви расистки скандирания ще водят до преустановяване на мачовете и потенциално до наказания, ако продължат. Самият Атлетико Мадрид приложи политиката си на нулева толерантност спрямо расизма и насилието, като увери, че ще работи с властите, за да наблюдават и да отговорят на каквито и да е инциденти.

Дербито, което завъши 1:1, бе спряно за около 20 минути, след като няколко души хвърлиха предмети по терена. Заради провинението столичани платиха глоба от 45 хиляди евро и получиха забрана за частично затваряне на трибуните си.

През септември един мъж бе осъден на година затвор и с наложено 3-годишно ембарго за посещение на стадиони, заради обиди към Винисиус Жуниор по време на срещата между Майорка и Реал Мадрид, както и Самюел Чуквуезе в отделен случай срещу Виляреал.