Президентът на БПФЛ - Атанас Караиванов, скочи на Българския футболен съюз след обявените парични глоби на двата ни водещи отбора Левски и ЦСКА. По традиция "сини" и "червени" почти винаги водят в класацията за най-солени глоби след всеки кръг на родната Първа лига заради различни провинения на феновете си - от палене на пиротехника, през навлизане на пистата до пеене на нецензурни песнички. Всичко е забранено!

Вечното дерби, което се проведе през изминалия уикенд, породи изключително много полемика и спорове през последните месеци. Първоначално големият мач трябваше да се състои през септември, но тогава Националният стадион "Васил Левски" бе резервиран за музикални концерти. След това се стигна до опасността двубоят да се играе на ст. "Георги Аспарухов", но без агитката на ЦСКА. Предложението на мажоритарният собственик на Левски - Наско Сираков, не бе прието от футболната общественост и се стигна до компромиса да се разменят 8 и 12 кръг, за да може и двете агитки да са на стадиона. Освен всичко това, органите на реда не пожелаха да охраняват мач с две агитки на клубния стадион на "сините", тъй като през последните години Сектор "Б" и Сектор "Г" започнаха да използват сигнални ракети. В това нямаше да има нищо лошо, разбира се, ако те не бяха насочени към противниковите фенове.

Преди Вечното дерби представители на СДВР, двата клуба и фен клубовете се събраха и се договориха на този мач да няма такива изцепки, а полицията се застрахова с по-големи буферни зони.

Всичко това доведе до изключително мирното провеждане на мача - без ексцесии и заплаха за човешки животи. Въпреки това, вчера от Дисциплинарната комисия към БФС отново наложиха нелогично големи глоби на двата клуба.

Това очевидно не се е понравило и на президента на Професионалната футболна лига, който коментира решението на БФС като "рекет".

"След безупречното поведение на феновете на дербито Левски – ЦСКА, наложена от Дисциплинарната комисия на БФС обща глоба от 16 900 лева на двата клуба си е чист рекет по измислени правила. Колко пари е осигурил като възнаграждение за дербито на сини и червени БФС, за да си позволи да налага санкции с подобен размер? Мирното и почти образцово протичане на този двубой е заслуга на клубовете, органите на реда и организираните фенклубове. И вместо да получат поощрение и подкрепа за усилията, последва пореден финансов рекет! Крайно време е глобите и съдийските такси да са съобразени с приходите, които БФС осигурява на клубовете. Отборите от Първа лига плащат за съдийски такси и глоби над 2 600 000 лева, добавете към тях комисионната на БФС от над 700 000 лева за тв права – над 3,3 милиона лева. Бъркането в джоба на отборите в турнира за Купата на България и Втора лига е само лек "бонус“…“, пише Караиванов във своя Facebook профил.