Даниел Боримиров очаква единствено победа в предстоящото в събота дерби с ЦСКА-София. Изпълнителният директор на "сините“, който бе гост в гост в клубния подкаст "Гласът на Левски", бе категоричен, че няма значение с какъв резултат ще спечелят "сините", но това е един от задължителните за тях мачове, ако искат през следващия сезон да играят европейските клубни турнири.

"Настроението в тима е приповдигнато преди мача с ЦСКА – каза Боримиров. - Момчетата тренират сериозно и са развълнувани. За някои от новите това ще бъде първи мач. Всички очакваме да победим".

Изпълнителният директор изрази надежда, че този уикенд на Националния стадион "Васил Левски" няма да има сблъсъци, каквито имаше в последните няколко издания на "вечното дерби", когато дори се стигна до престрелка със сигнални ракети.

Шефът на "сините“ коментира и срещите си с феновете.

"Целта на срещата с феновете е да спрем "войната" на стадиона – обясни Даниел Боримиров. - Тези срещи трябва да бъдат нещо хубаво за феновете, а не да се превръщат във война. Не е нормално да се изстрелват сигнални ракети и на предстоящия мач няма да има такива. Надявам се мачът да премине мирно и тихо. Всеки един от феновете осъзнава опасността и знае какво означава да бъде ударен от сигнална ракета. Надявам се феновете наистина да разбират това и да няма ексцесии. Това ще доведе до намаляване на буферните зони и до повече публика в следващите мачове“.

Даниел Боримиров каза още, че са нужни промени в закона за футболното хулиганство.

"Светът, в който живеем, е изпълнен с много напрежение – заяви шефът в "синия“ клуб. - Хората са по-различни и може би трябва да има по-строги мерки и да се промени законът за футболното хулиганство. Това ще намали и инцидентите на стадиона. За мен всеки един мач на Левски срещу вечния съперник ЦСКА има значение. Когато си поставяме високи цели, когато преследваме участие в европейските клубни турнири и, дай Боже, до последния кръг да дишаме във врата на Лудогорец, това минава през победа в този мач. Но Левски играе във всеки мач за победа, няма значение дали е домакин, или е гост".

Даниел Боримиров каза още, че в личен план мачовете с ЦСКА винаги са били специални за него и за семейството му.

"Наскоро чествахме 30 години от победата със 7:1 над ЦСКА. Три дни по-късно се роди първото ми дете - дъщеря ми Джулия - върна се в спомените си Боримиров. - През 1998 година, веднага след победата с 5:0 над ЦСКА, се роди синът ми Алекс. В кариерата си имам два мача с по два гола срещу ЦСКА - при 7:1 и при 3:0, като вкарах два гола от дузпа".

Изпълнителният директор на Левски заяви, че е щастлив от силния старт на сезона в първенството, но каза, че все още е рано да се правят генерални изводи.

"Ще дам оценката си за селекцията след края на шампионата – каза Даниел Боримиров. - Разглеждам случващото се като един маратон. Направихме добър старт и се надявам да продължим с победите, да затвърдим добрата игра и да зарадваме нашите фенове с така мечтаната титла. В Левски винаги е имало напрежение и всеки играч трябва да свикне с тази мисъл. На футболистите ще им трябва да се обиграят и да се запознаят с изискванията на треньора към тях. Мисля, че ще ни трябва малко повече време да усъвършенстваме схемата на игра. Но ако сме всеотдайни в мачовете и в тренировките, успехите ще дойдат".

Бившият национал посочи, че успехите на терена вървят ръка за ръка и с все по-доброто финансово състояние на клуба, който доскоро беше заплашен от фалит.

"Радвам се, че през последната година и половина и състоянието, в което бяхме, се подобри значително – не скри задоволството си Боримиров. - Изплатихме задълженията към НАП и към Столична община. Разсрочихме лихвите, издължихме се към голяма част от кредиторите. Левски става по-привлекателен за спонсорите. Левски е добър колектив, в който всеки един от служителите знае своето място. Това е успех на всеки служител в клуба. Виждате как магазинът работи и какви приходи имаме от всички тези маркетингови продукти".

Изпълнителният директор на Левски разказа и за скорошното си посещение в Мадрид, където проведе срещу с представители на двата футболни гранда - Реал и Атлетико.

"През годините работим с Айнтрахт, с Каляри и мисля, че ще създадем такова партньорство и с Реал (Мадрид) и Атлетико (Мадрид) – изрази надежда шефът в Левски. - Емилио Бутрагеньо ме разведе из цялата база на Реал (Мадрид). Пожелавам си повече отбори да имат такава база. Тя е около 120 хектара. Не 120 декара. От тях на 30 хектара има изградени терени, около 12 на брой, и отделно общежитие за футбола и баскетбола. Отделно има административна сграда. Това е невероятно бижу. Не мисля, че в България някога ще имаме такива условия за работа. За да тръгне футболът ни нагоре, първо трябва да ни се промени целият манталитет. Бях шокиран от това, което видях в Мадрид и начина, по който работят тези деца".

Изпълнителният директор на Левски коментира и идеята първенството да не бъде повече под шапката на Българския футболен съюз, а да бъде администрирано от Професионалната лига.

Според него, броят на отборите в елита, които са 16, е над нужния брой, за да бъде шампионатът достатъчно конкурентен.

"Крайно време е да последваме практиките в Европа – категоричен бе Даниел Боримиров. - Първенството трябва да бъде дадено на Лигата. Така ще падне една тежест от плещите на БФС. За мен най-реалистичната бройка е да има между 10 и 12 отбора в първенството. Нека да дадем време на изпълнителния директор на БФС и на комисиите да работят. Сега е рано да им даваме оценка. Надявам се, че президентът на БФС Георги Иванов може да изпълни целите си. Иска ми се той да успее. Щом се е захванал с тази задача, явно има идеи. Нека говорим как да развиваме българския футбол. Почти всички държави израснаха, само ние стоим на едно място".

Даниел Боримиров не пропусна да благодари на феновете на Левски, за подкрепата, която дават непрекъснато на клуба.

"Искам да благодаря на феновете и да се поклоня пред тях – не скри емоциите си Боримиров. - Без тяхната подкрепа Левски нямаше да е това, което е в момента. Мога да им обещая, че каквото зависи от мен, ще помагам. Целта на всички в клуба е Левски в края на сезона да бъде на място, което да позволява да играем в евротурнирите и да радваме феновете си с играта. За предстоящия мач с ЦСКА мога само да кажа, че за нас е важно да победим, а не толкова с какъв резултат ще стане това".