Преди състезанията ще има демонстрации от полицаи с техники за самоотбрана и впечатляващи умения на спасителни кучета 350 таекуондисти от 10 държави си дават среща на големия турнир тази събота в Асикс Арена. В столицата пристигат представители на Словения, Гърция, Румъния, Белгия, Унгария, Словакия, Латвия, Сърбия, Полша и България, сред тях много световни и европейски шампиони. Турнирът е част от проекта "Таекуондо за Права“, който е съ-финансиран от Еразъм +.

Програмата в събота включва официална откриваща церемония, която ще започне в 10:00 ч. с демонстрации от полицаи на техники за самоотбрана и впечатляващи умения на спасителни кучета. Тези изпълнения ще покажат не само синергията между бойните изкуства и обществената безопасност, но и ще подчертаят съществената роля на партньорствата в социалната общност за насърчаване на безопасността и социалното включване.

На състезанията тази събота са поканени кметът на София, представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на младежта и спорта, Национална спортна академия, Академия МВР и Изпълният директор на Националналното сдружение на общините в България. Специално за събитието пристигат президентът на Европейската Таекуон-до федерация Леонардо Орос Дуек и вицепрезидентът Вирджиния Диониси. Депутатът от Европейския парламент Андрей Ковачев и Чавдар Атанасов, председател на Спортната асоциация на Министерството на вътрешните работи също са поканени. Очаква се да присъстват и много олимпийски и национални шампиони.

Основната цел на проекта е да "овласти“ младежите, особено таекуондистите на възраст 12-17 години, чрез насърчаване на активното им участие в техните общности. Тази инициатива цели изграждане на местни връзки с органите на реда, насърчавайки социалната интеграция и активното гражданство сред младите. В тази връзка като съпъстващо събитие е организирането на Кръгла маса в Академията на МВР, насочена към насърчаване на гражданското участие сред младите спортисти. Подобни активности целят да създадат връзка между участието на младежите и органите на реда, насърчавайки цялостен подход към общественото участие.

Чрез интегриране на спортни дейности с граждански задължения, проектът се стреми да култивира поколение активни, информирани граждани. Присъствието на широката публика ще допринесе за движение, което подчертава значението на спорта в развитието и участието в социалните общности.