Световната представителна организация за над 65 000 професионални футболисти в света FIFPrо, Асоциацията на Европейските лиги и испанската Ла Лига подадоха съвместна жалба срещу световната футболна централа ФИФА до Европейската комисия.

В продължение на няколко години лигите и профсъюзите на играчите многократно призоваваха ФИФА да разработи ясен, прозрачен и честен процес по отношение на международния календар на мачовете. Последното официално искане беше изпратено до Конгреса и Съвета на ФИФА през май 2024 г. За съжаление ФИФА последователно отказва да включи националните лиги и съюзите на играчите в своя процес на вземане на решения.

В жалбата е засегнато поведението на ФИФА, която нарушава законодателството на Европейския съюз свързана с конкуренцията и по-специално представлява злоупотреба с господарстващо положение. ФИФА има двойна роля като глобален регулатор на футбола и организатор на състезания. Това създава конфликт на интереси, който, в съответствие с неотдавнашната съдебна практика на съдилищата на ЕС, изисква ФИФА да упражнява регулаторните си функции по начин, който е прозрачен, обективен, недискриминационен и пропорционален. Поведението на ФИФА по отношение на международния календар на мачовете е доста по-малко от тези изисквания. Профсъюзите на английските, френските и италианските играчи вече заведоха дело в търговския съд в Брюксел през юни.