Световната футболна централа (ФИФА) ще започне преговори с акционерите в клубовете за действащата трансферна система, която Съдът на Европейския съюз обяви за незаконосъобразна в някои аспекти. Това обявиха от Централата,   цитирани от световните агенции.

Според информацията, плановете са в близките дни от ФИФА да поканят акционери, "за да коментират идеи във връзка с член 17 от Правилника за договорите на футболистите, за да се намери най-добрия начин да се продължи напред", се казва в становище на ФИФА.

Правилникът на ФИФА за статута и трансферите на играчите (RSTP) твърдеше, че футболист, който е прекратил договора си с клуба преди края му "без основателна причина", трябва да плати компенсация на клуба и ако премине в друг отбор, той също трябва да плати обезщетение.

След решението на съда в Люксембург от 4 октомври обаче този правилник трябва да бъде преразгледан.

"Настоящите правила пречат на свободното движение на професионалните футболисти, които искат да развиват кариерата си, като продължат в нов клуб", се изтъква в мотивите на съда.

"ФИФА иска да развие своя правилник, като вземе под внимание всички позиции и се съобрази с всички замесени страни", заяви шефът на правния отдел на федерацията Емилио Гарсия Силверо.

Докато екипът на футболиста Ласана Диара твърди, че цялата трансферна система ще се промени, от ФИФА настояват, че само част от правилата могат да претърпят промяна.

"Международната система за трансфери включва много елементи - например, правилата, касаещи периодите за трансферите, трансферите и картотекирането на футболистите, налагането на спортни санкции в определени случаи, компенсации и процент на солидарност за клубовете, трансфери на непълнолетни играчи, система за защита на играчите и клубовете, защита на жените състезателки, треньорите, националните отбори и много други. Всички тези ключови елементи нямат нищо общо със случая на Диара", обясни още Силверо.