Бившият старши треньор на Лудогорец Анте Шимунджа отново е без работа, след като днес стана ясно, че е освободен от словенския Марибор.

"Марибор уведомява, че е взето решение за промяна в професионалния щаб: Анте Шимунджа вече не е треньор на първия отбор. Анте е важна част от нашия клуб, в миналото като играч, а по-късно като член на треньорския екип. Той посвети много години на клуба, неговият принос на терена и от скамейката остави постоянна следа в нашия отбор с работата си. Благодарим му за отдадеността и за това, което направи докато беше при нас. Той свърши работата си с голям устрем и принадлежност, за което искрено благодарим и му пожелаваме много късмет и успехи занапред", се казва в официалното съобщение на Марибор.

Според медиите в Словения, решението е на новите турски собственици, начело с президента на Хъл Сити Аджун Иладжълъ, които от лятото се включиха в инвестициите. Някои твърдят, че причината е нападателят Бенджамин Тете. Той обаче не само, че не вкарва голове, но и не може да попадне в групата за мачовете. Ганайският футболист дойде по препоръка и с настояването на Шимунджа.

В момента Марибор е втори в словенското първенство с 21 точки, на една от Олимпия Любляна. Миналата година "виолетовите" отново бяха втори след шампиона Целие.

53-годишният Анте Шимунджа бе назначен начело на Лудогорец на 3-и януари 2022-а година и остана на поста до 7-и март 2023-а, когато бе уволнен след поражение с 0:1 от Пирин Благоевград. С Лудогорец той спечели шампионската титла на България, както и Суперкупата. През октомври 2023-а се върна начело на родния си Марибор, но остана втори в първенството 2023/24. Като треньор на Марибор е гостувал на Ботев Пловдив в Лига Европа, като бе отстранен от "жълто-черните".