Вчера на обед Рафаел Надал хвърли света на тениса в тъга, след като разкри, че в края на сезона ще се пенсионира. Вестта предизвика вълна от коментари сред колегите и колежките му в тура. Камерите на "Мастърс"-а в Шанхай уловиха сънародника му Карлос Алкарас, който разбира новината, гледайки на телефона си почти 5-минутното видеообръщение на Матадора от Манакор. Компания му правеха хора от щаба му.

"Честно казано, не успях да повярвам. Когато го гледах бе трудно да се приеме. Бях малко в шок. Наистина трудни новини за всички. По-тежко е за мен, защото бе мой идол, откакто започнах да играя тенис. Гледах към него, наистина желаех да стана професионалист, тенис играч. Жалко за тениса и за мен е, че се отказва", бяха първите думи на шампиона от "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" на пресконференцията му след поражението в 1/4-финалите от чеха Томас Махач.

38-годишният Надал и Алкарас са играли 3 пъти помежду си един срещу друг, а носителят на 22 титли от Големия шлем води с 2:1 победи. Те сформираха тандем на Олимпийските игри, където заедно достигнаха 1/4-финалите, където загубиха от американците Раджийв Рам и Остин Крайчек.

Следващият месец двамата отново ще са в един отбор за финалите на Купа "Дейвис", които ще започнат от 1/4-финалите. Испания ще е домакин в Малага между 19 и 24 ноември, а Надал и Алкарас бяха повикани от капитана Давид Федер. Домакините ще започнат срещу Нидерландия. Преди 20 години левичарят триумфира за първи път с отличието именно в родината си, но в Севиля.