Двама украински биатлонисти получиха наказания за лишаване от състезателни права за различен период от време заради нарушаване на антидопинговите правила, пише obozrevatel.com. Това са Вита Семеренко, една от най-популярните състезателки в света в момента, както и Сергей Телен.

Националният антидопингов център на Украйна дисквалифицира за една година Семеренко. От пресцентъра уточняват, че санкцията е наложена заради непредоставена информация, свързана с местонахождението ѝ или не се е явила на 3 допинг-теста в рамките на година. Срокът на дисквалификацията започва да тече от 20-и март тази година и ще приключи на същата дата догодина. Първоначалното решение за 28-годишната Семеренко бе взето на 14-и юли, а днес бе потвърдено.

Биатлонистката е олимпийска шампионка от Сочи 2014 в спринта. Два пъти е печелила сребърни медали от Световно първенство, а във визитката си има и 5 бронзови отличия от шампионата на планетата.

Наказание за срок от 4 години е наложено на Сергей Телен. Причината е, че в кръвната му проба е открито забраненото вещество триметазидин. Препаратът има стойността да увеличава ефективността в работата на организма и се използва при спортисти в състезания, в които има сериозни натоварвания на сърцето.

Дисквалификацията на 26-годишния Телен започва от 25-и април и е до 24-и април 2028-а. В актива му има един сребърен медал от Световното първенство за младежи през 2017-а година, както и няколко титли и други отличия от националното първенство на страната в дисциплината спринт - индивидуално и щафети.