Артур Бетербиев срещу Дмитрий Бивол. Закоравелите фенове на бокса знаят много добре за какво става въпрос. Супер сблъсък с давност няколко години. За хората, които следят "сладката наука" само когато балонът е достатъчно надут, тези две имена може и да не говорят много, но това не е техен проблем.

39-годишният Бетербиев ще заложи титлите си в лека тежка категория на IBF, WBC и WBO. 33-годишният Бивол ще сложи на масата световния пояс на WBA. Победителят взима всичко и ще бъде провъзгласен за неоспорим световен шампион при 79-килограмовите. За последен път един човек държи всички пояси в тази категория през 2002 г., а неговото име е Рой Джоунс-младши. Тогава американецът печели три титли, което означава, че за пръв път в ерата на 4-те световни пояса ще има боксьор, който ги държи всичките!

Двамата руснаци са с няколко глави над конкуренцията в своята теглова дивизия и това е факт от няколко години. Двама типични представители на съветската школа, взели най-доброто и от Запада, разбира се. Непобедени, с изключителни умения между въжетата и изключително спокойни в тежките ситуации. Именно последното е може би най-трудното нещо в бокса - да запазиш самообладание тогава, когато си принуден да играеш от заден крак и когато трябва да обърнеш хода на мача с едно движение или с един удар.

Бетербиев, който има и канадско гражданство, има 20 победи на професионалния ринг. Всичките чрез нокаут или технически нокаут. Висок 182 см с разтег от 185 см, гениален боксьор, който се ражда веднъж на няколко десетилетия. Артур притежава унищожителна сила в ръцете си, но най-големият му актив са непредвидимите му комбинации и желязната му брадичка. Едва ли е изненада за някой, че той е единственият световен шампион с 100% нокаути.

Бивол, който има пък киргизстанско гражданство, е с актив от 23 победи в 23 мача. Само 12 от победите му са дошли преди финалния гонг. Бивол има минимално ръстово предимство от 1 см, но пък отстъпва с 2 см в разтега. Може би най-технически надарения боксьор в цял свят. С очи на гърба, депресираща противника защита и кардио за 15-рундови мачове.

Боксовите "експерти" виждат битката като дуел между два стила - строгата и неандерталска офанзивна мощ на Бетербиев и елегантността, финесът и контрите на Бивол. Всеки може да си го тълкува както иска, но простата истина е, че този мач има потенциала да спечели престижната награда на списание "Ring" за "Мач на годината". Почти еднакви физически дадености, два нормални гарда и стилове, които са трудни за плагиатстване. И Бетербиев, и Бивол знаят как да играят от разстояние, как да си припечелят някоя и друга секунда почивка, не се притесняват от бой от близка дистанция, могат да диктуват мача от заден крак и винаги знаят къде точно се намират. Всичките нужни подправки за вечна класика са налице.

Двубоят се очаква да започне около 01:00 часа в неделя, 13 октомври (българско време). Саудитска Арабия отново ще бъде домакин на зрелище от ранга на финал на Шампионска лига или Световно първенство. Уважаващите себе си боксови фенове няма как да пропуснат шоуто, което се чака с години. А за всички останали простичък съвет - не изпускайте шанса да станете свидетели на история и епохална битка, която ще остане в челните страници на дебелата книга наречена БОКС!