Спортният арбитражен съд (КАС) регистрира жалбата на Световната антидопингова агенция (WADA) по делото срещу световния № 1 Яник Синер за нарушаване на антидопинговите правила, информираха от съда.

По-рано WADA обяви, че ще иска наказание за италианеца поради нарушаване на антидопинговите правила. На 26 септември WADA подаде жалба до Спортния арбитражен съд (КАС) срещу решението на Международната агенция за почтеност в тениса (ITIA) да оправдае Синер. WADA иска наказание за период от една до две години за южнотиролеца.

ITIA разкри през август, че два теста на италианеца са показали ниски нива на клостебол през март, няколко седмици след първата му титла от Големия шлем на Australian Open.

Констатацията на трибунала за "без вина или небрежност", който прие обяснението на Яник Синер, че веществото случайно е навлязло в тялото му чрез продукт, който неговият физиотерапевт е използвал за лечение на малка рана, не е правилна според приложимите правила, се казва в изявлението на антидопинговата агенция.

23-годишният Синер е начело в класацията на ATP от юни. Той има 16 титли под егидата на организацията. През тази година тенисистът спечели Откритото първенство на Австралия и Откритото първенство на САЩ, а през 2023-а взе Купа "Дейвис" с Италия.