ФИФА отново не успя да реши дали да наложи санкции на Израелската футболна асоциация, като изключи отборите ѝ от турнирите си. През май Палестинската футболна асоциация поиска наказание за колегите си от Израел заради продължаващата война, която еврейските сили извършват в Газа.

След днешното заседание в Съвета на ФИФА президентът на организацията Джани Инфантино заяви, че срещу Израелската футболна асоциация ще започнат две независими разследвания. Първото ще бъде поверено на Дисциплинарния комитет на ФИФА и ще бъде за доказване на обвиненията в дискриминация вътре в израелската лига. Второто разследване ще е дали има нарушение на член 72, точка от 1 от правилника на ФИФА, която казва, че асоциациите-членки и техните клубове не могат да играят на територията на друга асоциация-член без одобрението на последната. С него ще се занимава Комитетът за управление, одит и съответствие на ФИФА,

"Съветът на ФИФА приложи надлежна проверка по този много чувствителен въпрос и въз основа на задълбочена оценка последвахме съветите на независимите експерти“, каза Инфантино.

"Продължаващото насилие в региона потвърждава, че преди всичко и както беше заявено на 74-ия конгрес на ФИФА, имаме нужда от мир. Тъй като оставаме изключително шокирани от случващото се и нашите мисли са с тези, които страдат, призоваваме всички страни да възстановят мира в региона с незабавен ефект", заяви Инфантино на фона на непрестанно растящото напрежение в Близкия изток.

През 2022 година ФИФА и УЕФА съвместно решиха да изключат руските отбори от турнирите си само 4 дни след началото на войната срещу Украйна.