Изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов обясни, че са направени компромиси, за да може отборите да изпълнят условията за участие в НБЛ. Въпреки това Черноморец и Ямбол така и не успяха да се справят с проблемите си и няма да имат състав в елита при мъжете през идния сезон.

"В крайна сметка взехме решение Черноморец да не участва, защото не са си изпълнили задълженията. В същото време буквално снощи стана ясно, че Ямбол няма да участва и ни изпратиха писмо, с което официално се оттеглят“, обясни Виденов пред BGbasket след днешното заседание на Управителния съвет на БФБ, на което бе обсъдена темата.

"Имахме желание да спасим баскетбола, където може и както може. Даже бяхме толерантни за някои срокове, за да могат отборите да се справят. През годините се е видяло обаче, че е много трудно. Сложна ситуация е, но това е и отражение на това, което се случва в държавата, не само в нашия спорт“, каза още той.

С това клубовете в НБЛ остават 9 - с 3 по-малко от миналия сезон, след като по-рано това лято и ЦСКА не успя да подсигури участието си поради финансови проблеми.