10 отбора изпълниха задължителните процедури по картотекиране на съставите си за новия сезон в Националната баскетболна лига. Сред тях не е носителят на Купата на България Черноморец.

"Клубът Черноморец Бургас не успя да изпълни своите задължения в указания период, което налага стартирането на новия сезон с 10 отбора, а не с 11", съобщиха официално от лигата.

В срока за картотекиране - 30 септември до 17:00 часа - документи са подали: Академик Бултекс 99, Балкан, Берое Стара Загора, Левски, Миньор 2015, Рилски спортист, Спартак Плевен, Черно море Тича, Шумен и Ямбол.

Ясен сигнал за сложната ситуация в Черноморец бе фактът, че по-рано този месец съставът се отказа от участие във финала за Суперкупата на България срещу шампиона Рилски спортист, който се проведе в събота в Самоков. Бургазлии бяха заместени от финалиста Спартак Плевен.

Само 3 дни преди официалното начало на новия сезон Националната лига остана с 10 отбора и се налага преработване на първоначално обявената програма. Черноморец става вторият клуб след ЦСКА от участниците през миналия сезон, който не успява да осигури продължаването си в елита тази година.

Според новия жребий в система от 10 състава, първият кръг в НБЛ ще противопостави следните двойки:

Черно море Тича - Ямбол

Балкан - Берое

Академик Бултекс 99 - Левски

Шумен - Миньор 2015

Рилски Спортист - Спартак Плевен

Тепърва след консултации с телевизията, която държи правата на шампионата, ще се определи и останалата част от програмата, обясниха от лигата.

Графикът на срещите ще бъде публикуван в сайта на Националната баскетболна лига.