Дикембе Мутомбо легенда и членът на Залата на славата на професионалния баскетбол е починал от рак на мозъка на 58-годишна възраст, съобщиха медиите отвъд Океана днес.

"Дикембе Мутомбо беше просто по-голям от живота", заяви комисарят на НБА Адам Силвър в изявление. "На паркета той беше един от най-великите блокировачи на изстрели и защитници в историята на НБА. Извън терена той влагаше сърцето и душата си, за да помага на другите".

"Никой не бе по-подходящ от Дикембе да бъде първият глобален посланик на НБА. Той беше хуманист в основата си. Обичаше това, което баскетболната игра можеше да направи, за да окаже положително въздействие върху общностите, особено в родната му Демократична република Конго и на целия африкански континент. Имах привилегията да пътувам по света заедно с Дикембе и да видя от първа ръка как неговата щедрост и състрадание повдигат духа на хората. През годините той винаги беше достъпен на събитията на НБА - със заразителната си усмивка, дълбокия си бумтящ глас и характерното размахване на пръст, които го привлякоха към баскетболните фенове от всяко поколение", се казва още в позицията на Силвър.