Световният първенец Кале Рованперя (GR Yaris Rally1 HYBRID) оглавява класирането след 12 изминали етапа в рали Чили, 11-и кръг от световния шампионат по автомобилизъм на различни настилки.

8-кратният световен шампион Себастиан Ожие (GR Yaris Rally1 HYBRID) призна, че битката му за рекордна девета титла вероятно е приключила, след като се оттегли от вчерашния предпоследен етап. Французинът удари камък точно преди финала на една от специалните отсечки и повреди предното окачване на автомобила си.

Съотборникът на Ожие - Ровенперя има 15.1 секунди преднина пред Елфин Еванс (GR Yaris Rally1 HYBRID) преди последните 4 етапа на чакъл днес.

Еванс водеше, след като спечели 3 от 4-те сутрешни етапа в събота, но предимството му от повече от 13 секунди изчезна на предпоследния етап за деня, когато бе забавен от влошаващото се време и гъстата мъгла.

Трети към момента е шампионът от 2019 година От Тенак (i20 N Rally1 HYBRID), 18.5 секунди зад Еванс и на 33.6 от водача Рованперя.

Водачът в шампионата Тиери Нювил (i20 N Rally1 HYBRID) се движи на четвърто място, на 43.7 секунда от лидера. Той има 34 точки преднина в класирането пред Тенак и 38 пред Ожие.

Състезаващият се с български лиценз руски пилот Николай Грязин (C3) е с общо девето време и продължава да оглавява подреждането в клас WRC2.