Рилски спортист е новият носител на Суперкупата на България по баскетбол при мъжете. Шампионите от миналия сезон победиха финалиста от турнира за Купата - Спартак Плевен с 95:76 (25:15, 23:21, 30:21, 17:19) в "Арена Самоков".

Над всички за домакините бяха Христо Бачков и босненецът Юре Планинич с по 15 точки и 7 борби. Чавдар Костов пък се отличи с 13 точки и 2 борби.

За плевенчани най-резултатен беше американецът Кристиан Кийлинг с 22 точки и 3 асистенции.

"Рилецо" спечели Суперкупата през 2021 и 2022 г., а Спартак игра за пръв път във финал. По принцип двубоят трябваше да противопостави Рилски спортист и носителя на Купата - Черноморец Бургас, но "акулите" се отказаха от участие в мача поради финансови проблеми.

Рилски спортист ще играе в Шумен на 4 октомври в двубой от първия кръг на Националната баскетболна лига, а на 9 октомври за самоковци предстои и гостуване на унгарския Алба Фехервар в турнира за Купата на ФИБА Европа.

За Спартак Плевен на дневен ред е гостуване на чешкия Опава на 30 септември в Европейската северна баскетболна лига, а на 7 октомври отборът ще стартира в българското първенство с мач срещу Академик Бултекс 99 в Пловдив.