Националът на Аржентина Емилиано Мартинес е с отнети състезателни права за два мача от дисциплинарния комитет на ФИФА, пише авторитетното издание The Athletic. Наказанието е следствие от държането на реплика от трофея Копа Америка за чатала си след успеха с 3:0 над Чили в световна квалификация и удар срещу оператор при загубата на "гаучосите" с 1:2 от Колумбия 4 дни по-късно.

"Въпреки защитата на играча и аржентинската футболна асоциация, дисциплинарната комисия на управляващото тяло на световния футбол реши, че Мартинес е обявен за виновен за агресивното си поведение и нарушението на принципите за честна игра. Трябва да се отбележи, че аржентинската футболна асоциация изрязява абсолютното си несъгласие с решението, взето от дисциплинарния комитет на ФИФА", гласи съобщението на аржентинската футболна централа.

Стражът на Астън Вила ще пропусне световните квалификации срещу Венецуела и Боливия на 10 и 16 октомври.

Мартинес постави върху чатала си и Златната ръкавица от Катар 2022, след като бе обявен за най-добър вратар на Световното първенство там. През миналия март, когато Аржентина празнуваше триумфа по време на контрола с Панама, играчът повтори жеста с реплика на световната купа заедно със съотборниците си Гуидо Родригес, Херонимо Рули, Херман Пецея и Маркос Акуня.