В рамките на тазгодишното Интер Дрон Експо 2024, което ще се проведе от 1-и до 4-и октомври в Интер Експо Център в София, за първи път ще бъде представена специална демонстрация на дрон футбол. Тази иновативна дисциплина съчетава забавлението на футбола с модерни дрон технологии, предоставяйки уникално зрелище както за малки, така и за големи.

Дрон футболът е бързоразвиващ се спорт, който включва отбори, управляващи специално оборудвани летящи дрон топки. Целта е те да преминат през противниковата врата, като се използват стратегии и координация, подобни на традиционния футбол. Играта съчетава скорост, умение и технологично майсторство, а напредъкът в дрон технологиите дава възможност на този спорт да се развива динамично.

В рамките на DroneBALL ARENA посетителите на Интер Дрон Експо 2024 ще имат възможност да наблюдават този иновативен спорт в действие и да се запознаят отблизо с техниката, която стои зад управлението на дроновете. Демонстрацията ще покаже как технологията може да бъде използвана както за развлечение, така и за обучение, насърчавайки развитието на технически умения и работа в екип.

"Дебютът на дронбол в България е важна крачка за развитието на иновативните спортове у нас. Това събитие не само предоставя уникална възможност на малки и големи да се докоснат до модерните технологии, но и насърчава развитието на нови умения, като работа в екип и техническа грамотност. Вярвам, че дрон футболът ще създаде нови перспективи за младите и ще ги мотивира да погледнат към инженерните науки през призмата на забавлението и любопитството", сподели Антон Пулийски от Drone ARENA.

Изложението Интер Дрон Експо 2024 ще събере множество експерти в областта на дроновете, автономните системи и роботиката. Паралелно с дрон футбола, ще се проведат и други ключови събития като форуми и лекции.

Част от програмата е и Drone Expo Summit 2024. Тази конференция се организира съвместно от Асоциация Обединено Дрон Общество и Интер Експо Център и е водеща в региона, като за втора година събира на едно място експерти, иноватори, професионалисти и ентусиасти в областта на дроновете. Целта на събитието е да насърчи обмена на знания и опит, както и да предложи решения на ключови предизвикателства в сектора. Сред очакваните резултати от конференцията са сплотяване на общността и създаване на добри практики за информиране на дрон ползвателите в страната. Drone Expo Summit 2024 ще се проведе на 1 октомври.

Входът е безплатен след регистрация ТУК.