Българката Йоана Константинова се класира за четвъртфиналите на сингъл и полуфиналите на двойки на тенис турнира за жени от категория W15 с награден фонд 15 хиляди долара. Надпреварата от календара на международната тенис федерация (ITF) се провежда при отлични условия на кортовете на ТК "Супер Спорт", Варна.

17-годишната Йоана Костантинова разгроми на сингъл с 6:2, 6:1 петата поставена Катерина Цигурова (Швейцария). Срещата продължи 83 минути.

Българката спечели осем от последните девет гейма след 4:2 в първия сет. Това е втора поредна победа за Константинова на турнира без да загуби сет. За място на полуфиналите Йоана ще играе срещу втората поставена Джорджия Крачун (Румъния).

В надпреварата на двойки Константинова и Цигурова в тандем елиминираха на четвъртфиналите участващите с "уайлд кард" Мелис Расим (България) и Александра Ирина Ангел (Румъния) със 7:5, 6:2. Така за място на финала Константинова и Цигурова, поставени под №2, ще срещнат третите в схемата Мария Андриенко (Русия) и Тилвит Ди Джиролами (Белгия).

Други две българки Зиновия Ванева и Мелис Расим отпаднаха във втория кръг на сингъл.

Квалификантката Зиновия Ванева загуби драматично с 6:1, 5:7, 6:7(3) от Магдалена Смекалова (Чехия). Срещата продължи 2 часа и 59 минути.

Държавната шампионка на България на открито през тази година имаше преднина от 5:2 в третия сет, но не успя да затвори мача в своя полза.

Мелис Расим загуби с 4:6, 7:5, 3:6 от Шанел Якони (Австралия). Срещата продължи 2 часа и 33 минути. 18-годишната Расим през тази седмица във Варна направи дебют в основната схема на състезание от веригата на Световната федерация ITF при жените и вчера записа първа победа.

В схемата на двойки участващите с "уайлд кард" Зиновия Ванева и Ани Вангелова надделяха над българките Беатрис Спасова и Дария Великова с 6:3, 7:6(5). Мачът от първия кръг беше доигран днес, след като снощи беше отложен заради тъмнина при 5:5 гейма във втория сет. В последствие на четвъртфиналите Ванева и Вангелова, във втория си мач за деня, бяха елиминирани от четвъртите в схемата италианки Киара Джирели и Ирене Лавино след 3:6, 1:6.