Най-полезният играч в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада за 2011 г. - Дерик Роуз, официално сложи край на професионалната си баскетболна кариера. "Розата" бе избран под номер 1 в Драфта на НБА през 2008 г. от Чикаго Булс и само три години по-късно се превърна в най-младия MVP в историята на Лигата.

Роуз прекара 8 години във родния си Чикаго, където бе избран за Новобранец на годината, три пъти попадна в Мача на звездите и през 2011 изведе "биковете" до Финал в Източната конференция.

Повратен момент в блестящата кариера на американеца се оказа мач №1 от плейофната серия срещу Филаделфия Севънти Сиксърс през 2012 г., когато при решен мач в полза на Чикаго, Роуз бе оставен на паркета от своя треньор в заключителните минути и при рутинен пробив през центъра скъса кръстни връзки на лявото си коляно.

Последваха нови сезони с тежки контузии и дълго възстановяване, като Роуз така и не успя да се върне към най-славния си период.

След като напусна Булс, Роуз игра за Ню Йорк Никс, Кливланд Кавалиърс, Минесота Тимбърлуувс, Детройт Пистънс и Мемфис Гризлийс.

35-годишният гард от щата Илинойс е двукратен световен шампион със САЩ от 2010 и 2014 г.