Бившият селекционер на националния отбор по футбол на България Лотар Матеус коментира ситуацията около носителя на "Златната топка“ тази година.

"Ако слуховете, че Винисиус Жуниор ще спечели "Златната топка са верни, за мен това няма да е голяма изненада – заяви Матеус пред "Билд“- При гласуването тези, които вкарват головете, винаги привличат повече внимание в сравнение с останалите. Спечелвайки Шампионска лига и първенството на Испания Винисиус спечели отличия, които оправдават тази награда.

Моят избор е различен. За мен той е най-много на третото място. Моят п№1 е Родри. Той заслужава повече повече "Златната топка“ от Винисиус.  Той е мозъкът и лидерът на националния тим на Испания, който стана европейски шампион. Спечели с Манчестър Сити Висшата лига. Той има ключов принос за тези успехи и на двата тима. Това е причината, за мен той да е №1 тази година.

Моето второ място е за Джуд Белингам. Както и Винисиус, той спечели Шампионска лига и първенството на Испания, направи и много силно Европейско първенство. Да не забравяме, че благодарение на головете му Англия успя да стигне до финал на Европейското първенство“.