Гран при на Португалия ще e част от следващите два сезона в MotoGP и ще се проведе на пистата "Алгарве" в Портимао, съобщиха организаторите. Надпреварата се завърна в календара през 2020-а след 8-годишно отсъствие и оттогава се провежда на тази писта.

Смъртта на главния изпълнителен директор на пистата Пауло Пинейро по-рано тази година доведе до спекулации, че тя ще бъде извадена от списъка със стартовете. След това португалският пилот Мигел Оливейра, който ще се състезава за Ямаха в MotoGP от следващия сезон, призова правителството на страната да подкрепи надпреварата.

"Говорим за събитие, което има уникалната способност да популяризира Португалия като туристическа дестинация и като организатор на големи спортни състезания. Подкрепяйки организирането на тези инициативи, ние укрепваме репутацията и привлекателността на страната и това е много важно от гледна точка на туризма", казва в изявление португалският държавен секретар по туризма Педро Мачадо.

Тазгодишното Гран при на Португалия бе през март и победител стана Хорхе Мартин от Pramac Racing.

"Много сме щастливи да обявим, че ще останем в Португалия поне още две години. Откакто за първи път дойдохме на тези писта, тя се превърна в любимо място за много фенове и състезатели и е лесно да се разбере защо", каза Кармело Еспелета, главен изпълнителен директор на "Дорна Спортс".

Сезон 2025 ще започне през март с Гран при на Тайланд.