От Барселона са се свързали с 34-годишния Войчех Шчесни като опция за временен заместник на Март-Андре тер Щеген, информира авторитетното издание The Athletic. Германският страж скъса сухожилие в дясното коляно миналата неделя при победата с 5:1 над Виляреал в Ла Лига и ще е извън терените до края на сезона. 

Полският вратар се пенсионира това лято, след като преустанови договора си с Ювентус 12 месеца по-рано и не е ясно дали той ще приеме краткосрочното предложение на каталунците. Ръководството на водачите в испанското първенство търсят опитен състезател, тъй като единственият вариант пред отбора в момента е 25-годишният Иняки Пеня, който е в клуба от лятото на 2022-а след наем в Галатасарай. Той замени на почивката срещу Виляреал Тер Щеген, което бе първа изява за испанеца от февруари.

Миналият сезон Пеня участваше в 17 мача от всички турнири заради друга травма на Тер Щеген. В тях допусна 32 попадения и запази 3 сухи мрежи за 1560 минути.

Другите опции за Барселона са 20-годишният Андер Астралага и 18-годишният Арон Яаакобишвили от школата.

Каталунците имаха трудности да регистрират някои свои играчи за началото на сезона това лято, както и след минали летни трансферни прозорци поради финансовите правила на Ла Лига. Сега президентът Жоан Лапорта може да ползва вратичката за временно включване на заместник заради дълготрайна контузия на футболист от първия състав. Това вече бе извършено два пъти от август насам с Дани Олмо и Иниго Мартинес заради травмите на Роналд Араухо и Андреас Кристенсен. Сега влизането на Тер Щеген в лазарета отваря нова възможност за такъв ход от Барселона.

Войчех Шчесни е играл за Арсенал, Рома и Ювентус, а срещу името си има 11 трофея в рамките на 15 години. Той е бивш национал на Полша с 84 двубоя зад гърба си, а за последно игра на Евро 2024 преди да се откаже. Ако подпише с "лос кулес", ще заиграе редом до доскорошния си съотборник в националния отбор - нападателя Роберт Левандовски.