Рафаел Варан се сбогува с футбола чрез емоционално, дълбоко, прочувствено, искрено и благодарствено писмо в социалните мрежи. По-рано днес централният защитник прекрати кариерата си на 31 години, след като миналият месец получи тежка контузия при дебюта си за италианския Комо. Французинът разкри, че ще остане в клуба, но под различна форма, която ще разкрие скоро.

"Казват, че всички хубави неща си имат край. В кариерата си съм се изправял пред много предизвикателства, едно след друго, почти всяко се предполагаше, че е невъзможно. Невероятни емоции, специални моменти и спомени, които ще са за цял живот. Връщайки се към тези моменти, с огромна гордост и чувство на задоволство обявявам, че се отказвам от играта, която всички обичаме. Придържам се към най-високите стандарти, искам да си тръгна силен, не просто да се задържам в играта. Изисква се голяма доза кураж да слушаш сърцето и инстинкта си. Желанието и нуждите са две различни неща. Падал съм и съм ставал хиляди пъти и сега е моментът да спра, да окача обувките с последния ми мач, печелейки трофей на "Уембли".

"Обичах да се боря за себе си, клубовете ми, родината, съотборниците и привържениците на всеки отбор, в който играх. От Ланс през Мадрид до Манчестър и националния отбор. Защитавах всяка емблема с всичко, което имах и обичах всяка минута от приключението. Играта на най-високо ниво е вълнуващо изживяване. Тества всяко равнище на тялото и ума ти. Емоциите, през които минаваме не могат да бъдат открити никъде другаде. Като атлети никога не сме удовлетворени, никога не приемаме успеха. В природата ни е и ни зарежда. Нямам съжаления, не бих променил нищо. Спечелих повече, отколкото някога дори съм мечтал, но отвъд отличията и трофеите, съм горд, че независимо от всичко, останах верен на принципите си да съм искрен и опитах да оставя всяко място по-добро, отколкото когато го намерих. Надявам се, че съм ви накарал да сте горди."

"Започва нов живот извън терена. Ще остана с Комо. Просто няма да ползвам бутонките и подложките за пищяла. Ще споделя нещо съвсем скоро. Засега, към привържениците на всеки клуб, за който играх, към съотборниците ми, треньори и щабове...от дъното на сърцето си, благодаря ви, че направихте това приключение по-специално отколкото най-дивите ми мечти биха могли да предвидят.

Благодаря ти, футбол.

С любов, Рафа", пише планетарният първенец от 2018 година.