Около 12 000 бегачи, които са покрили критерия за участие в Бостънския маратон догодина, няма да бъдат допуснати на старта, информираха организаторите. Това се налага, тъй като изключително много хора са изпълнили зададения стандарт.

Маратонът в Бостън е един от малкото в света, които изискват покриване на норматив за участие. На повечето подобни световни маратони сдобиването със стартов номер става на лотариен принцип, но в Бостън класацията става по време. За да успеят да проведат състезанието, организаторите са били принудени да орежат с 6 минути и 51 секунди обявеното предварително време.

"За съжаление не сме в състояние да приемем всички 36 393 кандидати, които са покрили изискванията за участие", каза изпълнителният директор на Бостънската атлетическа асоциация Джак Флеминг.

Бостънският маратон през 2025 година ще е на 21 април. По-рано този месец организаторите заявиха, че свалят с 5 минути квалификационното време за 2026 година за бегачите под 60-годишна възраст. В състезанието ежегодно участват около 30 000 души.