Българските отбори стигнаха до победи в мачовете си от предпоследния, 10-и кръг от шахматната Олимпиада за мъже и жени в Будапеща.

При жените България се наложи над Израел с 2,5:1,5 точки.

На първа дъска Антоанета Стефанова победи с белите фигури Марсел Ефроимски.

Дана Кочави с белите спечели срещу Гергана Пейчева.

Виктория Радева надигра Нога Ориан, за да запише петата си победа в осем партии от началото на турнира, като тя все още няма загуба.

Последната партия, която завърши, бе между Маша Клинова и Нургюл Салимова, като след повече от пет часа игра двете се съгласиха на реми, което осигури победата за България.

Преди последния кръг българките са на 16-а позиция.

При мъжете тимът ни се наложи над Швеция с 21,5:1,5 точки.

Скандинавците поведоха след победа на Мартин Локандер над Григор Григоров на четвърта дъска.

Аркадий Найдич на втора дъска спечели с белите фигури срещу Ерик Бломквист, а Момчил Петков на трета дъска с черните фигури надигра Тайгър Персон.

Успехът бе подсигурен от Иван Чепаринов на първа дъска, който с черните фигури завърши реми срещу звездата на шведите Нилс Гранделиус.

Преди последния кръг българите са на 20-ото място в класирането.

При мъжете шампионът стана известен кръг преди края. Това е съставът на Индия, който в десетия кръг победи поставения под номер 1 тим на САЩ с 2,5:1,5 точки. Така индийците има 19 мач-точки от възможни 20 и дори да загубят в последния кръг, единствено Китай може да ги изравни, но не и да ги задмине.

При дамите преди последния кръг Индия и Казахстан разделят първото място с по 17 мач-точки. След това са САЩ и Полша с по 16 мач-точки.