Националният отбор по футбол на Кипър остана без селекционер, след като от Футболната федерация на Кипър биха шута на грузинеца Темури Кецбая.

Раздялата идва след загубата с 0:4 у дома от Косово в Лигата на нациите.

Бившият играч на Нюкасъл, Уулвърхемптън и АЕК (Атина) бе в третата си година начело на отбора на Кипър, който сега е на 127-ото място в ранглистата на ФИФА, което е спад с 20 места от встъпването му в длъжност.

Президентът на кипърската футболна асоциация Йоргос Кумас похвали Кецбая за неговия "професионализъм, сериозност и доказана любов" към националния отбор, след като прие оставката на специалиста. Той посочи още, че неговото напускане е "драстичната промяна", която вероятно е необходима.

"Решението му не е изненада за онези, които го познават. За съжаление не успяхме да постигнем желаните резултати чрез съвместната ни работа", се казва още в изявлението на Кумас.

Кипър загуби всичките осем мача и завърши на последно място в квалификационната си група за Европейското първенство миналата година, която включваше бъдещия носител на титлата Испания, Шотландия, Норвегия и родината му Грузия. По време на своя треньорски мандат от 20 мача Кецбая записа шест победи, две равенства и 13 загуби с голова разлика 19:49.

Темури Кецбая бе треньор на Грузия между 2009 и 2014 година, а по-късно работи за АЕК и кипърските клубове АПОЕЛ и Анортозис, където изведе отбора до груповата фаза на Шампионската лига за сезон 2018/19 - първи за който и да е кипърски отбор.

Кипърската федерация все още не е обявила временен треньор, който да поеме мачовете от Лигата на нациите следващия месец, които са домакинство на Румъния и реванша в Косово.