На 13 октомври със старт от площад “Александър Батенберг" ще се проведе 41-ият Wizz Air София Маратон - най-голямото по мащаб и едно от най-значимите събития за спортна София в началото на есента.

Организатор е Асоциация “Спорт в свободното време" с подкрепата на авиокомпания Wizz Air и фондация "София - европейска столица на спорта".

Над 3 500 ентусиаста от 55 държави от 5 континента вече се записаха за участие в една от четирите дистанции на Wizz Air Sofia Marathon - 5, 10, 21 и 42 км.

Състезателите в масовата дистанция - 5 км,  ще стартират на 12 октомври (събота), а останалите ще премерят сили в неделя, 13 октомври, за да превърнат улиците на София в арена на спортната сила и вдъхновение. Редовната регистрация за състезанието ще продължи до 30 септември включително на официалния сайт на маратона,  където са предвидени и опции за късна регистрация.

Традиционната надпревара за професионалисти и любители-бегачи навлиза в петото си десетилетие с ново лицензирано трасе. И през 2024 г. маршрутът ще премине през едни от най-емблематичните сгради и паметници на културата от многовековната история на София. Това ще даде възможност на жителите и гостите на столицата да се потопят в автентичната й атмосфера и да я опознаят по един изцяло нов начин - с бързо темпо и рамо до рамо с бегачи от цял свят.

След старта от площад “Александър Батенберг" пред сградата на Двореца, състезателите ще преминат последователно през Лъвов мост, бул. “Тодор Александров", Кооперативния пазар в Люлин. Оттам се връщат обратно по бул. “Т. Александров", ул. “Алабин", ул. “Георги С. Раковски", Софийски университет “Свети Климент Охридски", моста “Чавдар" до храм-паметник “Александър Невски".

Състезателите в маратонската дистанция от 42 км ще изминат трасето два пъти. Всички финиширали в контролно време за съответната дистанция ще получат медали.

На 13 октомври между 08:00 и 15:00 часа новото трасе ще бъде затворено за автомобили по цялото протежение на бул. “Тодор Александров" и “Царица Йоанна", давайки предимство на активния начин на живот и чистата градска среда поне за един ден.

Всички, за които е наложително придвижването до центъра или обратно по този маршрут, могат да го направят лесно и удобно със столичния Метрополитен.

През уикенда на 12 и 13 октомври също така ще се движи и голяма част от наземният транспорт с леки промени в маршрутите си. Столична община ще осигури делнични разписания по всички редовни линии на градския транспорт, за повече удобство на всички участници и зрители на маратона.

Между 11, 12 и 13 октомври всички бегачи в Wizz Air Sofia Marathon могат да посетят безплатно Регионален исторически музей-София, като представят стартовия си номер от маратона.

На бегачите в дистанциите маратон и полумаратон (21 км и 42 км) ще бъдат предоставени 72-часови карти за целия градски транспорт, които ще са активни от момента на първото им валидиране.

Тази година, освен на впечатляващи спортни постижения, състезателите и всички техни поддръжници ще могат да се насладят и на атрактивна музикална програма в най-горещите точки по трасето на маратона. Детайлната програма и точните локации ще бъдат обявени допълнително.

“41-ият Wizz Air София Маратон не е само за състезаващите се по трасето - той е за всички техни приятели и роднини - тези, които на 13 октомври ще излязат по улиците на София, ще подкрепят своите близки, ще се забавляват с хубава музика и ще преживеят града по един цветен, празничен начин, достоен за всеки маратон, провеждащ се в европейска столица", уточняват организаторите на събитието.

Тази година на публиката освен активно участие в атмосферата на надпреварата, е предоставено и поле за изява и творчество с конкурс за най-оригинален надслов/табела, окуражаваща всички бягащи.

Wizz Air София Маратон е официален член на AIMS, WA с бронзов етикет, WANDA, Abbott World Marathon Majors и има 5 звезди от Европейската атлетическа федерация за качество на организацията.

Състезанието се осъществява с институционалната подкрепа на Столична община, Министерство на младежта и спорта и Български олимпийски комитет.