Георги Чиликов е новият старши-треньор на Дунав, съобщиха "драконите“, които официално финализираха процеса по намиране на нов наставник. Чиликов поема отбора считано от днес, 11 септември.

Ето какво написаха от "драконите“ за избора на Чиликов:

"Георги Чиликов е един от изявените футболисти и треньори в България с вече натрупан опит в клубове на високо ниво. Той е роден в Бургас на 23 август 1978 и първите си стъпки във футбола прави в школата на Черноморец Бургас. Футболната му кариера е доста и богата, като той се подвизава последователно за отборите на Черноморец, Нефтохимик, Левски, португалския Насионал Мадейра, ЦСКА София, китайския Далиен, Тобол и Локомотив Пд. В периода между 2002 и 2004 е национал на България и участва на последния голям форум на националния ни отбор – Европейското първенство в Португалия. Като нападател записва 105 гола в 290 мача. Георги Чиликов е голмайстор на България за 2003, шампион на България за 2002, 2007 и 2008 година, носител на Купата на България за 2002, 2003 и 2005 година.

Кариерата си след приключване на активна състезателна кариера започва също от родния Бургас като последователно е помощник-треньор в Нефтохимик, а по-късно и в Черноморец, където попада в полезрението на един от доайените на българския футбол Димитър Димитров – Херо, с когото в последствие ще работи заедно.  Натрупва опит на различни спортно-технически позиции в структурните звена на Левски София  като скаут и селекционер. През 2017 става помощник треньор на Димитър Димитров – Херо в Лудогорец, където става шампион на България, а по-късно се присъединява към щаба на Димитров в казахстанския Иртиш Павлодар, който се изправи през 2017-а срещу Дунав в турнира "Лига Европа“. По-късно е бил част още от Берое и Арда Кърджали. Именно в Кърджали е първата му по-значима роля като старши-треньор, поемайки отбора през 2021 година и записвайки силна серия от резултати с екипа на кърджалийци. След това приема предизвикателството да се върне в родния Бургас и спомага за възраждането на местния Черноморец, а по-късно отново се присъединява към щаба на Димитър Димитров – Херо в Спартак Вн. През изминалия сезон Дунав отново се изправи срещу Георги Чиликов, който тогава пое тима на Спортист.

Относно процеса по избор на нов старши-треньор

Георги Чиликов ще бъде първият старши-треньор на Дунав, който не е бил директно свързан с клуба като футболист и треньор след 2020-а година. Досега "драконите“ разчитаха на местни специалисти, но ръководството на русенци прецени, че е време за промяна и отваряне на нова страница. В процеса на подбор бяха водени разговори с редица кандидати за треньорския пост, с които ръководството на "драконите“ събеседваше относно плановете за бъдещото развитие на клуба, цели и текущи предизвикателства, с цел и двете страни да могат вземат информирано решение. Решението на новия треньор Георги Чиликов да сформира свой щаб, което означава, че "драконите“ ще се разделят с досегашния помощник Иван Танчовски. Именно Танчовски водеше отбора временно след напускането на Мартин Ковачев.

Президентът на "драконите" Диян Димов също изрази задоволството си от затварянето на въпроса с това кой ще бъде следващият треньор на отбора:

"В деликатен момент сме, защото бяхме притиснати от това да действаме бързо след напускането на Мартин Ковачев, тъй като треньорската неяснота изобщо не се отразява добре на обстановката в отбора и като следствие на неговите резултати. От друга страна, ни беше нужно време да се ориентираме за реалностите на пазара и нашето място и опции в него. Гледаме на това като доста отговорно решение и беше важно да сме убедени в плюсовете и минусите на всяка от възможните кандидатури. Накрая се спряхме на Георги Чиликов, защото чувствахме, че в точно този момент имаме нужда от човек с неговия профил на треньорския пост. За нас е важно освен краткосрочен ефект относно резултатите, да разчитаме на човек, който ще може да развива и надгражда отбора в бъдеще, да има контактите в България и с чужбина, благодарение на които ще работи за развитието на клуба като цяло.

Също така търсихме утвърдено име на това ниво и човек, който познава отлично реалностите на Втора лига, играчите в нея, нашите футболисти и ще може да влезе максимално бързо в обстановката в отбора, за да започне още от началото да работи конкретно по игровите ни проблеми. Използвам случая да благодаря и на Иван Танчовски за досегашната работа и за това, че води отбора в този сложен период за него. Надявам се, че сега ще се внесе спокойствие в отбора и момчетата ще се фокусират върху футбола си. Убеден съм, че отборът предстои тепърва да разгърне своите реални възможности, но е ясно, че ще е необходимо време отборът да стигне нужното ниво.“

"Радвам се, че поемам това ново предизвикателство. Дунав е клуб с традиции и амбиции да върви нагоре, с което си допаднахме. Вярвам, че заедно ако се обединим всички в града, ще прогресираме. Целта е да развием клуба на следващото ниво и аз ще се опитам да дам всичко, за да се случи. Вярвам, че отборът има много по-добър потенциал и това вярвам, че ще го покажем с работата си оттук насетне. Ще се концентрираме върху работата и няма да залагаме на много приказки.

Георги Чиликов ще изведе Дунав още в гостуването идния кръг на Ботев II в Пловдив“.